Siirry pääsisältöön

STRESSI.

Stressi on jokaiselle tuttua. Siksi siitä pitää puhua.

Liikkuva Blogi on jälleen kerännyt oppilaiden pohdinnat talteen.

Tällä kertaa aiheena on mielenterveys, tarkemmin sanottuna stressi.



Stressi - Viljami
Itselläni ei ollut stressin kanssa kokemusta ennen ammattikoulua. Olin tietenkin aiemmin joitain asioita jännittänyt tai pelännyt mutta en stressannut näistä. Ammattikoulussa kuitenkin vastuu opiskelusta ja kurssien suorittamisesta aiheutti ensimmäistä kertaa elämässäni jatkuvaa stressiä. Pääsen stressistä eroon viettäen aikaa kavereitteni kanssa

Stressi - Mistä saan sitä ja miten pärjään sen kanssa – Mikko

Stressi on minulla arkinen asia. Todella arkinen asia. Saan stressiä todella helposti, mutta en osaa purkaa sitä tarpeeksi hyvin. Stressi kuormittaa minua vahvasti.
    Mikä tuottaa minulle stressiä? Todella moni asia. Esimerkiksi, jos minulla on viikon aikana monta eri aikaa varattuna moneen eri paikkaan, alan stressata.
    Miten saan sitten stressiä purettua? Pelaamalla pelejä, tekemällä jotain luovaa tai muuten vain olemalla rauhassa. Urheilukin auttaa stressiini.

Stressi - Tommi
Itse en oikein stressaa mitään. Ehkä maksimissaan autokoulua. Lievitän stressiä kotona pelaamalla sekä rentoutumalla(nukkumalla). Saatan myös stressata uusiin paikkoihin meno yksin voi antaa pienen stressikohtauksen mutta, pääsen siitä ylitse kyllä.

Ohjeita stressin vähennykseen - Juha


Käy 10 minuutin mittaisella kävelylenkillä
Kävely auttaa selvittämään päätä ja tehostaa endorfiinien eritystä, mikä itsessään jo vähentää stressihormoneja. Tutkimusten mukaan kävely puistossa tai missä tahansa vihreällä alueella saa aivot menemään meditatiiviseen tilaan. Kävely puistossa auttaa myös keskittymään.

Hengitä syvään
Hengitysharjoitukset ja syvään hengittäminen voivat auttaa vähentämään jännitystä ja lieventämään stressiä. Lisähappi vilkastuttaa parasympaattista hermostoa, mikä saa sydämen sykkeen hidastumaan ja hengityksen rauhoittumaan. Stressioireena pinnallinen, tiheä hengitys tekee päinvastoin, se kiihdyttää sympaattista hermostoa.

Visualisoi
Lyhyt visualisointi mielikuvien kautta auttaa rentoutumaan. Tee itsesi mukavaksi vaikkapa työpöytäsi äärellä ja yritä maalata mieleesi kuva rauhallisesta näkymästä: tuleva lomamatka tai oma mökkimaisema. Voit myös visualisoida itsesi saavuttamassa jonkin suuren tavoitteen. Jos mielikuvitus ei riitä, valokuvistakin voi olla apua.

Napostele (järkevästi!)

Stressisyömisen ei tarvitse olla kokonaan pahasta. Valitse täyttävä välipala kuten puolikas avokado, kourallinen pähkinöitä tai keitetty kananmuna, sillä näläntunne saa aivot stressaamaan. Sen sijaan, että söisit välipalasi tietokoneen ääressä nauti pikkupurtavasi jossain rauhallisessa paikassa. Keskity ruokaasi: miltä se tuntuu, maistuu ja minkälaisen olon se tekee. Näin saat välipalahetkestä mediaatioharjoituksen.

Osta huonekasvi
Huone- ja viherkasvit puhdistavat ilmaa ja rauhoittavat. Yhdessä tutkimuksessa huomattiin, että stressaantuneiden verenpaine laski, heidän ollessaan kasvien täyttämässä huoneessa.

Pussaile
Suuteleminen lievittää stressiä vapauttamalla endorfiineja. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että jos suuteli vain harrastaessaan seksiä, oli kahdeksan kertaa todennäköisemmin kroonisesti stressaantunut.

Katso hauska nettivideo

Nauru on mainio rentoutustekniikka. Nauru rikastaa hapenottokykyä, stimuloi sydäntä, keuhkoja ja lihaksia sekä lisää endorfiineja. Vastoin yleistä mielikuvaa, nauru ensin aktivoi stressireaktion ja vasta sitten kytkee sen pois. Syntyy ikään kuin tunteiden vuoristorata, mikä johtaa rentoutumisen tunteeseen. Ennen kaikkea jo odotus mahdollisesta nauruhetkestä saa endorfiinit liikkeelle.

Kuuntele musiikkia
Lempimusiikkisi saa hyvän mielen välittäjäaineet kuten dopamiinin liikkeelle. Klassisella musiikilla on erityisen rauhoittava vaikutus – se hidastaa pulssia, alentaa verenpainetta ja jopa laskee stressihormonien tasoja. Yksi tutkimus osoittaa, että musiikki on erityisen hyödyllistä stressaavista tilanteista kärsiville, kuten leikkauspotilaille. Voit myös kokeilla hyräillä omaa musiikkia. Toisessa tutkimuksessa todettiin, että hupimielessä tehty musiikki lievitti stressiä ja ehkäisi burnoutia.

Lähde:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/09/13/20-tapaa-helpottaa-akillista-stressia

Stressi ja sen purku - Kalle Hölttä
Minua stressaa aika paljon tällä hetkellä koulu ja autokoulu koska muutan toiselle paikkakunnalle ja pitää saada kaikki rästit tehtyä (joita muuten on ihan hitosti) ja autokoulu pitäisi saada tehtyä ennen kuin koulut loppuu… Mutta ei hätää koska aina voi purkaa stressiä. esim minulla toimii stressin purkamisessa pelaaminen ja urheilu!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Menestys on hyvinvoinnin sivutuote

Me, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, olemme olleet nyt toista vuotta mukana liikkuva opiskelu –ohjelmassa, joka on meillä tunnettu Liikkuva Poke -toimintana. Nyt olemme hiljattain saaneet omat nettisivut ja aloitamme myös Liikkuvan Poken ikioman blogin. Minä sain kunnian olla ensimmäinen blogin kirjoittaja. Ajatus on, että joku pokelainen tai Poken yhteistyökumppani kirjoittaisi vuorollaan.   Olen pohtinut blogikirjoituksen aihetta jo jonkin aikaa ja itselle on kirkastunut muutama teema, joita pidän tärkeänä ja jotka ovat olleet ajatuksissani kuluneen syyslukukauden ajan. Näitä teemoja ovat yksinäisyys, yhdessä tekeminen ja välittäminen.   Nyt syksyllä olemme olleet uuden edessä. Meillä ammatillisella puolella on käynnissä reformi, jonka myötä saadaan jokaiselle yksilölle oman näköinen opintopolku ja mahdollisuus edetä omaan tahtiin. Väsäämme verkkokursseja ja olemme mukana digin voittokulussa. Tämä kaikki on vääjäämättä tätä päivää emmekä voi mennä eri suuntaan tämän yht

Mietteitä liikunnasta

Tällä kertaa blogissa on muutaman opiskelijan mietteitä liikunnasta.   Kalle: Perusliikuntaa Olen 19-vuotias datanomiopiskelija Pokesta. Harrastan perusliikuntaa, esimerkiksi uimista ja kävelyä. Koetan myös kävellä kaikki matkat, jotka voin. Olen harrastanut liikuntaa pienestä pitäen. Matkaa olen uinut jo kaksi vuotta. Mikko: Minä, judo & liikkuminen Liikkuminen on tärkeää, vaikka se ei aina tunnukaan siltä. Helpompaa on vain jäädä kotiin lepäämään, eikö vain? Jokaisella on omat kokemuksensa liikunnasta, myös minullakin. Olen huomannut pitäväni liikkumisesta, mutta ajatus liikkeelle lähtemisestä on silti jokseenkin uuvuttava. Varsinaista syytä uuvuttavalle ololle ei ole, pääasiassa kaikki johtuu vain siitä suurimmasta ja painavimmasta synnistä; laiskuus. Peruskoulun jälkeen olen alkanut seurata elämäntapojani hieman enemmän. Liikuntaa olen lisännyt käymällä salilla, lenkkeilemällä, luonnossa liikkumisella sekä judoa harrastamalla. Judosta sekä luonnon keskellä

Liikunta tulevan nuoriso-ohjaajan silmin.

Olen toisen vuoden kasvatus- ja ohjausalan opiskelija POKE:lta ja olen nyt suorittamassa työharjoittelua Liikkuvan Poken mukana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että olen liikunnanopettaja Ullan mukana hänen oppitunneillaan ja saan myös itse ohjata opetusta. Olen tähän mennessä mm. vetänyt liikuntatunneilla alkulämmittelyjä sekä ottanut vetovastuun jalkapallon ja pesäpallon ohjauksesta. Lisäksi vedän sählykerhoa tiistaisin Opinahjolla, tosin sana sählykerho on ehkä hieman harhaanjohtava, koska tarkoitus on vaan lähinnä pelailla.  Omasta liikuntataustastani sen verran että olen liikkunut siitä asti kun muistan, lapsena pelattiin kavereiden kanssa milloin mitäkin pihapelejä. Pienenä poikana tuli myös käytyä joitakin kertoja yleisurheilukisoissa. Pienestä pitäen pallopelit ovat kuitenkin olleet itselleni   mieluisimpia ja yläasteella liityinkin Suolahden Urhon jalkapallojoukkueeseen, jossa tulikin sitten pelattua junioreissa sekä miesten edustusjoukkueessa kymmenisen vuot