Siirry pääsisältöön

Menestys on hyvinvoinnin sivutuote


Me, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, olemme olleet nyt toista vuotta mukana liikkuva opiskelu –ohjelmassa, joka on meillä tunnettu Liikkuva Poke -toimintana. Nyt olemme hiljattain saaneet omat nettisivut ja aloitamme myös Liikkuvan Poken ikioman blogin. Minä sain kunnian olla ensimmäinen blogin kirjoittaja. Ajatus on, että joku pokelainen tai Poken yhteistyökumppani kirjoittaisi vuorollaan.  
Olen pohtinut blogikirjoituksen aihetta jo jonkin aikaa ja itselle on kirkastunut muutama teema, joita pidän tärkeänä ja jotka ovat olleet ajatuksissani kuluneen syyslukukauden ajan. Näitä teemoja ovat yksinäisyys, yhdessä tekeminen ja välittäminen.  
Nyt syksyllä olemme olleet uuden edessä. Meillä ammatillisella puolella on käynnissä reformi, jonka myötä saadaan jokaiselle yksilölle oman näköinen opintopolku ja mahdollisuus edetä omaan tahtiin. Väsäämme verkkokursseja ja olemme mukana digin voittokulussa. Tämä kaikki on vääjäämättä tätä päivää emmekä voi mennä eri suuntaan tämän yhteiskunnan kanssa. Toisaalta nyt vuonna 2018 nuoret ovat yksinäisempiä kuin aikaisemmin. Suomen johtava yksinäisyystutkija, Turun yliopiston kasvatuspsykologian apulaisprofessori Niina Junttilan mukaan yksinäisyydestä on kasvanut merkittävä kansanterveydellinen ja -taloudellinen uhka. Jotenkin tuntuu, että huolimatta somesta ja kaikista mahdollisuuksista olla toiseen yhteydessä, juuri kohtaamiset ja yhdessä tekeminen ovat sitä, mitä vaille me jäämme ja mitä tarvitsemme kipeämmin kuin koskaan. Tarvitsemme ihmistä, joka näkee meidät ja ihmistä jonka kanssa voimme kokea yhteenkuuluvuutta. 
Toiselle asteelle siirtyminen on monelle nuorelle uusi alku. Se on mahdollisuus aloittaa “puhtaalta pöydältä” ja mahdollisuus luoda uusia ihmissuhteita. Tämä on nuorelle paikka, jolloin hän voi ottaa oman elämänsä haltuun: minä itse päätän omista asioistani ja itse voin myös vaikuttaa omaan hyvinvointiini.  Voi olla, että nuori uskaltaa paremmin olla näkyvä ja uskaltaa paremmin olla oma itsensä. Monelle uuteen opiskelupaikkaan ankkurointi tarkoittaa kotoa pois muuttamista, itsenäisiä päätöksiä arjessa ja oman identiteetin vakiinnuttamista. Osalle se tarkoittaa myös yksinäisyyttä.  
Me ammatillisena oppilaitoksena olemme paraatipaikalla tässä elämän taitekohdassa. Meillä tulee olla opiskelijoillemme paikkoja, jossa voi edelleen kohdata toisia ihmisiä livenä ja luoda uusia ystävyyssuhteita. Yksilöllisyys ei saa tulla yhteisöllisyyden tielle. On tärkeää kokea kuuluvansa johonkin ryhmään ja opiskeluyhteisö voisi olla sellainen.  
Liikkuva Poke haluaa olla osaltaan tukemassa meidän opiskelijoita yhteisöllisyydessä. Liikunta tarjoaa hyvät mahdollisuudet tutustua ihmisiin ja viettää aikaa yhdessä. Liikkuessa ei tarvitse olla yhteistä kieltä tai samankaltaisia mielipiteitä. Mitä taas tarvitaan on rohkeutta heittäytyä mukaan ja antaa itsestään jotain. Tarvitaan toisen kunnioitusta ja aitoa halua saada toinen onnistumaan. Tarvitaan empatiakykyä niinä hetkinä, kun joku “kämmää” ja häntä harmittaa. Liikunta antaa meille foorumin, jossa voi osoittaa välittämistä ja kannustaa. Liikunta antaa mahtavat puitteet nähdyksi tulemiselle, ilolle, onnistumiselle, yhteenkuuluvuuden kokemuksille ja itsensä voittamiselle.  
Tammikuussa 2019 alkaa Poken pelivuoro. Kerran viikossa kokoonnutaan höntsäämään vuoroin Piilolaan ja vuoroin Opinahjoon. Mukana pelaamassa on aina joku meistä liikunnanopettajista. Tavoitteena on, että opiskelijat tulisivat mukaan ennen kaikkea viettämään aikaa yhdessä ja liikkumaan ilman liiallista itsekritiikkiä. 
”Valmentajan tehtävä on saada ihmiset ympärillään loistamaan. ”Näin sanoi jääkiekkovalmentaja Erkka Westerlund. Mielestäni ajatuksen valmentamisesta voi siirtää hyvin opetukseen ja ylipäätään yhdessä tekemiseen. Kun me saadaan ihmiset ympärillä loistamaan, näkyy se meille hyvänä ilmapiirinä ja tulee meille takaisin.  Me tarvitaan meitä kaikkia yhdessä tämän ajatuksen taakse. Me tarvitaan toistemme rohkaisua siihen, että me uskalletaan yrittää siitä huolimatta, ettei olla varmoja osataanko.   Ollessamme mukana tukemassa toinen toisiamme onnistumisessa, voidaan yhdessä kokea paljon enemmän kuin yksin. Jo vanha sananlasku tiesi, että jaettu ilo on kaksinkertainen ilo. Me tarvitsemme toista ihmistä voidaksemme hyvin. Jokainen meistä voi osallistua näihin talkoisiin. Meistä jokainen voi kohdata toisen ihmisen arvostavasti ja mahdollistaa sen, että jokainen tulisi nähdyksi ja kuulluksi. 
Meidän tehtävänä oppilaitoksena on tietysti ensisijaisesti opettaa ja valmistaa työelämää varten ammattilaisia. Meidän tehtävä on antaa opiskelijalle se tieto ja taito, joiden avulla hän voi menestyä. Tämän tehokkuuden ja tavoitteellisuuden keskellä on kuitenkin hyvä muistaa lääkärin ja hyvinvointivalmentajan Aki Hintsan oivallus - menestys on hyvinvoinnin sivutuote. 
Ulla Martinmäki, Liikunnanopettaja 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yksinäisyys voi yllättää opiskelijan

Yksinäisyys voi yllättää opiskelijan Tiesitkö, että suomalaisista nuorista n. joka kymmenes kokee itsensä yksinäiseksi jopa päivittäin? Erityisesti opiskelijoiden kokema on lisääntynyt ja se huolettaa monia. Myös minua. Työskentelen Yhdessä ei olla yksin -hankkeessa, jonka tavoitteena on etsiä ratkaisuja eri ikäisten kokemaan yksinäisyyteen. Tämä ei ole mikään helppo tehtävä, sillä olen työssäni havainnut, että yksinäisyyden taustalla voi olla hyvin monenlaisia syitä. Opiskelija voi kokea yksinäisyyttä jo siitä yksinkertaisesta syystä, että hän on aloittanut opintonsa uudella paikkaku nnalla tuntemattomien tyyppien keskellä. Jos olet luonteeltasi ujo tai introvertti, voi uusiin ihmisiin tutustuminen tuntua työläältä. Toisaalta voit olla kuinka ulospäinsuuntautunut tahansa, mutta silti itselle sopivaa porukkaa ei tunnu löytyvän. Joskus aiemmat ikävät kokemukset ihmissuhteista saattavat vaikeuttaa muihin tutustumista ja nakertaa luottamusta toisiin ihmisiin. Joskus taas ...

STRESSI.

Stressi on jokaiselle tuttua. Siksi siitä pitää puhua. Liikkuva Blogi on jälleen kerännyt oppilaiden pohdinnat talteen. Tällä kertaa aiheena on mielenterveys, tarkemmin sanottuna stressi. Stressi - Viljami Itselläni ei ollut stressin kanssa kokemusta ennen ammattikoulua. Olin tietenkin aiemmin joitain asioita jännittänyt tai pelännyt mutta en stressannut näistä. Ammattikoulussa kuitenkin vastuu opiskelusta ja kurssien suorittamisesta aiheutti ensimmäistä kertaa elämässäni jatkuvaa stressiä. Pääsen stressistä eroon viettäen aikaa kavereitteni kanssa Stressi - Mistä saan sitä ja miten pärjään sen kanssa – Mikko Stressi on minulla arkinen asia. Todella arkinen asia. Saan stressiä todella helposti, mutta en osaa purkaa sitä tarpeeksi hyvin. Stressi kuormittaa minua vahvasti.     Mikä tuottaa minulle stressiä? Todella moni asia. Esimerkiksi, jos minulla on viikon aikana monta eri aikaa varattuna moneen eri paikkaan, alan stressata.     Miten saan si...